Suchary "wojskowe"

Suchary "wojskowe" stanowią specyficzną, trwałą i pożywną żywność, która może służyć m. in. jako zapas żywieniowy na wyprawach.

Aby otrzymać sporą porcję sucharów użyto:
  - 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej, typ 500
  - 1,5 łyżeczki soli kuchennej
  - 1 łyżeczka cukru
  - proszek do pieczenia na 150 - 200 g mąki
  - duża, czubata łyżka masła
  - otręby pszenne
  - nasiona słonecznika

Ciasto wyrabiano ręcznie. Do zmieszanych składników dodawano niewielkie ilości przegotowanej wody tak, aby otrzymać gęste ciasto, nie lepiące się do rąk. Po uzyskaniu jednorodnej masy ciasto położono na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowano, a następnie obustronnie obsypano mąką.

Rozwałkowane ciasto pokrojono na prostokąty i nakłuto widelcem.

  

Pieczenie w temperaturze 150C trwało 0,5 h. Po zakończeniu wyłączono ogrzewanie i uchylono drzwiczki piekarnika.

Uzyskano dość miękkie suchary z nieco twardszą podstawą i twardymi fragmentami na krawędzi ciasta.

Opublikowano: 15 maja 2018 r.

Ostatnia modyfikacja: 15 maja 2018 r.


http://www.skalgo.cba.pl

http://www.skalgo.5v.pl